Am dat peste niște oengisti care fac milioane de euro din concursuri școlare cu taxe. Practic, sub pretextul că îmbunătațesc educația, taxează servicii pe care statul sau alte organizații le oferă gratuit – și sunt primiți cu avânt în sute de școli, fiindcă dau comisioane pe la dascăli sau directori.
Sub un marketing foarte bun și tot acest pretext că îi ajută pe copii, se ascund informații false și corupție. Marii câștigători sunt doar organizatorii concursurilor – Fundația Evaluare în educație încheie anul cu profituri de peste 1 milion de euro. În 2013 au fost înscriși peste 100 000 de elevi la testările fundației, iar fiecare a plătit o taxă de 20 de lei.
Chiar dacă aceste concursuri au taxe relativ mici, între 15 și 50 de lei, numărul participanților și frecvența testelor duc la acumularea unor sume mari.
In loc să le interzică, Ministerul Educației scoate testele astea de pe lista publică a celor avizate, însă apoi le dă acorduri personalizate.
Am facut un material pentru Digi 24 pe subiect, în care arăt mecanismul prin exemplele celor de la Evaluare în Educație și SMART.
foto cc keith ellwood
Pe de alta parte, eu, ca parinte, nu am nimic impotriva ca pentru 20 de lei taxa de inscriere sa imi vad copilul intr-un mediu competitional. Ar putea fi insa organizate de o structura din cadrul ministerului, pentru ca banii sa se intoarca in invatamant, nu sa umple banii unora cu relatii.